Fiscale voordelen elektrische bedrijfswagen

Elektrische personenauto’s worden meer en meer gemeengoed in de Nederlandse straten, maar andere elektrische voertuigen, waaronder bestelauto’s, blijven daar iets bij achter.


De nieuwe Milieulijst 2023 is op dat gegeven aangepast. In deze blog bekijken we de belangrijkste aanpassingen.

De Nederlandse overheid heeft een sterke ambitie als het gaat om het promoten van elektrisch rijden. In de Milieulijst worden de ambities en prioriteiten uit het klimaatakkoord ondersteunt en duurzame mobiliteit vormt in de Milieulijst een essentieel onderdeel. De lijst wordt elk jaar door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangepast. In de Milieulijst 2023 worden elektrische personenauto’s niet langer genoemd: de markt voor deze auto’s is volgens het ministerie inmiddels volwassen en de prijzen voor aanschaf dalen. Daarom is een fiscaal voordeel om potentiële kopers over de streep te trekken dit jaar verdwenen. Dat ligt anders bij andere elektrische voertuigen, waaronder elektrische bestelauto’s. Deze voertuigen staan ook dit jaar op de Milieulijst en het fiscaal voordeel dat bij aanschaf te halen valt, is zelfs gestegen.

 

Typen regelingen

Voor voertuigen die op de Milieulijst 2023 staan, kunnen ondernemers bij investering in deze voertuigen een belastingvoordeel krijgen. Het gaat hier om verschillende regelingen:

 

  • MIA – Milieu-Investeringsaftrek
  • Vamil – Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen
  • KIA – Kleinschaligheids-Investeringsaftrek
  • SEBA – Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s


De MIA en Vamil kunnen voor bepaalde voertuigen gecombineerd worden, maar voor onze markt zijn dat vooralsnog niches. Voor elektrische bestelauto’s biedt de MIA voor 2023 een extra aftrekmogelijkheid die in 2023 kan oplopen tot 45 procent van het investeringsbedrag. Deze aftrek komt nog bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek en levert dus een liquiditeits- en rentevoordeel op. Voorwaarde is dat het vervoersmiddel voorkomt in de Milieulijst.

KIA

De KIA (Kleinschaligheids-Investeringsaftrek) is een extra aftrekpost op de winst voor investeringen in algemene bedrijfsmiddelen. Dat kan ook een elektrische bestelauto zijn. De KIA kan eventueel gecombineerd worden met de MIA. Om aanspraak te maken op de KIA, moet de investering in bedrijfsmiddelen een bedrag tussen € 2.401 en € 328.721 zijn. Op de site van de belastingdienst is meer over de voorwaarden te vinden.

 

SEBA

Voor elektrische bestelauto’s is ook subsidie beschikbaar vanuit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Dit betreft 10% van de catalogusprijs (Ex BTW/Ex Bpm, en zo lang er subsidie beschikbaar is). De SEBA is bedoeld voor ondersteuning van de aanschaf of lease van een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto. Een bedrijf kan aanspraak maken op de SEBA regeling als er een emissieloze bedrijfswagen wordt aangeschaft in de voertuigcategorie N1 of N2 en tot een maximum gewicht van 4.050 kg. Daarnaast moeten de voertuigen ontworpen en gebouwd zijn voor het vervoer van goederen. N1: voor het vervoer van goederen ontworpen en gebouwde voertuigen met een technisch toegestane maximummassa van ten hoogste 3.500 kg. N2: voor het vervoer van goederen ontworpen en gebouwde voertuigen met een technisch toegestane maximummassa tot 4.050 kg (voor deze subsidieregeling).

En dan nog dit!

Al deze regelingen kunnen interessante voordelen opleveren bij de aanschaf of lease van een elektrische bedrijfsauto. Daarnaast geldt ook nog dat elektrische bedrijfsauto’s tot en met 2024 zijn vrijgesteld van de MRB (Motorrijtuigenbelasting). 2025 is een overgangsjaar met 75 procent korting op de MRB en vanaf 2026 vervalt deze vrijstelling geheel. Elektrische bedrijfsauto’s zijn bovendien tot en met 2024 vrijgesteld van BPM.


Dit zijn interessante regelingen voor ondernemer of organisaties die de aanschaf of lease van een elektrische bedrijfsauto overwegen. Tegelijkertijd kunnen we ons voorstellen dat het lastig is een goed overzicht te krijgen van de totale aftrek en mogelijkheden. Bij EV-Centre de Poort kunnen we u helpen en alles over vertellen over deze regelingen. Informeer naar de mogelijkheden!

eDeliver 3

Wendbaar en ruim.
100% elektrisch.

Vanaf € 33.590,- ex. BTW
3 lengtematen, allen 50 kWh
Actieradius: tot 371 km
Trekgewicht: 990 kg
Alle specificaties

eDeliver 9

Krachtig, ruim en luxueus.
100% elektrisch.

Vanaf € 58.265,- ex. BTW
3 accuvarianten: 52, 72 en 89 kWh
Tot 353 km actieradius (stadsverkeer)
Tot 1500 kg trekgewicht
Direct uit voorraad leverbaar

Ontdek de Maxus eDeliver 9